NutriProfiel casus coeliaki vitamine B12 met vitamine check

U bent een patiënt van Ziekenhuis Gelderse Vallei, of uw bloed wordt hier onderzocht

Bent u patiënt bij het Ziekenhuis Gelderse Vallei, of uw bloed wordt bij ons onderzocht op verzoek van uw huisarts, dan is het mogelijk dat u een NutriProfiel voedingsadvies krijgt. Lees hier meer over hoe u een NutriProfiel advies als onderdeel van het bloedonderzoek kan krijgen.

NutriProfiel voor de patiënt

U heeft een uitnodiging gekregen om een NutriProfiel vragenlijst in te vullen. Wat nu?

Uw arts heeft uw bloedwaarden van vitamine B6, foliumzuur, B12 en/of D laten onderzoeken in het laboratorium. Nu heeft u een uitnodiging gekregen om een vragenlijst over uw voeding in te vullen. Deze vragenlijst is een aanvullende dienst van het ziekenhuis.

Met de vragenlijst wordt uw  voedingspatroon in kaart gebracht. Hiermee kan uw arts u helpen om u een persoonlijk voedingsadvies te geven. Dit advies heet het NutriProfiel persoonlijk voedingsadvies. Met dit advies krijgt u praktische tips over gezonde voeding en vitamines. Het advies is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.

LET OP: het voedingsadvies houdt geen rekening met allergiën of intoleranties. U kiest dus zelf wat het beste bij u past.

Krijgt u vanwege een chronische ziekte een speciaal dieet? Denk aan eiwitarm of vetarme dieeten. In dat geval is NutriProfiel niet voor u geschikt.

Deelname aan NutriProfiel is geheel vrijwillig en kost u als patiënt niets extra. Lees er meer over in onze patiëntenfolder

NutriProfiel is een dienst die is ontstaan uit de samenwerking tussen Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) en de afdeling Humane Voeding van Wageningen University & Research (WUR). Kennis over vitamines, voeding en gezondheid wordt in deze samenwerking gecombineerd. Hierdoor wordt er betere zorg aan de patiënt geleverd. NutriProfiel geeft voedingsadviezen en kijkt vooral naar vitamines.

Goede voeding is belangrijk voor onze gezondheid. Als u een vitaminetekort heeft, komt dat misschien omdat uw voeding niet optimaal is geweest. Daarom is belangrijk om te weten wat u eet. De dokter kan u dan beter adviseren. Met NutriProfiel wordt uw voedingspatroon in kaart gebracht, zodat u een voedingsadvies krijgt dat aansluit bij uw situatie. Zo kunt u zelf aan de slag om uw voeding te verbeteren.

  1. Uw arts vraagt bloedonderzoek aan voor vitamine B6, foliumzuur, B12 en/of D
  2. Bij de bloedafname wordt gevraagd of u het NutriProfiel voedingsadvies wilt. Nadat u bloed heeft laten prikken, krijgt u een uitnodiging om een online vragenlijst in te vullen. Met deze vragen wordt uw voedingspatroon in kaart gebracht
  3. De laboratoriumuitslagen plus de informatie van de vragenlijst wordt gebruikt om een persoonlijk voedingsadvies voor u te maken.
  4. U krijgt dit advies direct te zien. Het advies wordt ook doorgegeven aan uw arts. Als het nodig is, bespreekt uw arts de uitkomst van dit voedingsadvies.
  5. Uiteraard worden uw gegevens vertrouwelijk behandeld.

Als u een NutriProfiel voedingsadvies wilt ontvangen, dan moet u dit aangeven bij de bloedafname. En uw e-mailadres moet ingeschreven staan bij het ziekenhuis.

Eerst wordt al het bloedonderzoek uitgevoerd. Daarna ontvangt u de vragenlijst op uw e-mailadres. In de meeste gevallen ontvangt u binnen enkele werkdagen de vragenlijst. Afhankelijk van de testen die in uw bloed worden uitgevoerd, kan het maximaal twee weken duren voordat u de vragenlijst krijgt.

Uw online vragenlijst is beveiligd met uw unieke ZGV Patiënten Identificatie Nummer (PIN). Dit persoonlijke nummer moet u invoeren om toegang te krijgen tot de vragenlijst.
Bent u uw ZGV PIN kwijt? Neem dan contact op het met ZGV Patiëntencontactcentrum op tel. 0318-434345.

U krijgt het voedingsadvies direct te zien nadat u de voedingsvragenlijst hebt ingevuld. Uw NutriProfiel voedingsadvies wordt ook aan uw (huis)arts gerapporteerd. Via het MijnZGV portaal kunt u uw voedingsadvies ook zelf inzien. Het voedingsadvies staat onder de bloedwaarden van de vitamines.

Bij de bloedafname wordt gevraagd of u interesse heeft in NutriProfiel. Als u geen interesse heeft, dan kunt u dat aangeven.
Als u bij de bloedafname toestemming hebt gegeven, maar later toch geen NutriProfiel voedingsadvies wilt? Dan hoeft u de vragenlijst niet in te vullen. Dit heeft dan geen gevolgen.

Het NutriProfiel voedingsadvies kost u als patiënt niets extra.

Via uw dokter heeft u het NutriProfiel voedingsadvies ontvangen. Volg de aanwijzingen op en bespreek eventuele vragen met uw arts.

Heeft u gedurende een bepaalde periode supplementen nodig? Bij de meeste apotheken zijn vitaminesupplementen verkrijgbaar. Deze bevatten de juiste dosering en zijn veilig.

Ga altijd naar uw huisarts of specialist als u ziek bent of klachten heeft! Uw arts kan beoordelen of het nut heeft om uw vitaminewaarden te bepalen. NutriProfiel is geen vervanging van professionele geneeskundige zorg.

Uw arts besluit om geen vitaminewaarden te laten bepalen? En u wilt toch weten wat uw vitaminewaarden zijn? Dan kunt u ook als consument uw NutriProfiel aanvragen.