Veelgestelde vragen

Kijk hieronder of uw vraag misschien al beantwoord is door een van de experts bij NutriProfiel. Is dit niet het geval, neem dan gerust contact met ons op.

NutriProfiel analyseert de vitaminewaardes in uw bloed en uw voedingspatroon. Hierdoor wordt duidelijk of uw vitaminewaarden voldoende zijn, en of uw voedingspatroon in orde is.

Afhankelijk van de resultaten krijgt u een persoonlijk voedingsadvies. Het uitgangspunt hierbij is voeding; supplementen worden alleen aanbevolen als dat nodig is. Het advies is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.

Bij een vitaminetekort in uw bloed kan bijvoorbeeld geadviseerd worden om meer van bepaalde voedingsmiddelen te gebruiken. In sommige gevallen is het nodig om tijdelijk vitaminesupplementen te gebruiken, of is het nodig om naar de arts te gaan voor verder onderzoek.

NutriProfiel is beschikbaar voor patiënten van ZGV en voor patiënten van huisartsen die in ZGV bloedonderzoek laten uitvoeren. Voorwaarde is dat het e-mailadres van de patiënt in het ziekenhuis bekend moet zijn. Bij de bloedafname wordt aan de patiënt gevraagd of men een NutriProfiel voedingsadvies wenst te ontvangen, en of de patiënt hiervoor een uitnodiging via de e-mail wil ontvangen.

Daarnaast is NutriProfiel ook beschikbaar voor consumenten. Via deze website kunnen zij zich zonder tussenkomst van een (huis)arts aanmelden voor een NutriProfiel voedingsadvies. Een NutriProfiel advies voor consumenten kost €89,- (incl. BTW). Dit bedrag is inclusief kosten voor de laboratoriumanalyses, vragenlijst en het opstellen van het advies. Het NutriProfiel Voedingsadvies is niet-verzekerde zorg, de kosten worden niet vergoed uit de basisverzekering ziektekosten.

LET OP: het voedingsadvies houdt geen rekening met allergiën of intoleranties. U kiest dus zelf wat het beste bij u past.
Krijgt u vanwege een chronische ziekte een speciaal dieet? Denk aan eiwitarm of vetarme dieeten. In dat geval is NutriProfiel niet voor u geschikt.

Eerst wordt al het bloedonderzoek uitgevoerd. Daarna ontvangt u de vragenlijst op uw e-mailadres. In de meeste gevallen ontvangt u binnen enkele werkdagen de vragenlijst. Afhankelijk van de testen die in uw bloed worden uitgevoerd, kan het maximaal twee weken duren voordat u de vragenlijst krijgt.

Uw online vragenlijst is beveiligd met uw unieke ZGV Patiënten Identificatie Nummer (PIN). Dit persoonlijke nummer moet u invoeren om toegang te krijgen tot de vragenlijst.
Bent u uw ZGV PIN kwijt? Neem dan contact op het met ZGV Patiëntencontactcentrum op tel. 0318-434345.

U krijgt uw voedingsadvies direct zelf te zien nadat u de voedingsvragenlijst heeft ingevuld. Uw NutriProfiel voedingsadvies wordt aan uw (huis)arts gerapporteerd. Via het MijnZGV portaal kunt u uw voedingsadvies ook zelf inzien. Het voedingsadvies staat onder de bloedwaarden van de vitamines.

Het NutriProfiel advies omvat vitamine B6, foliumzuur (ook wel vitamine B9 genoemd), vitamine B12 (ook wel cobalamine genoemd) en vitamine D. Voor consumenten wordt ook de ijzerstatus bepaald door de bloedwaarden van hemoglobine en ferritine te meten.

Vitaminetekorten komen bij deze vitamines regelmatig voor in Nederland (zie verder). Op termijn wordt dit pakket verder uitgebreid.

Afhankelijk van het vitamine zijn de gevolgen van een tekort verschillend. In het algemeen kunnen vitaminetekorten tot vermoeidheidsklachten en lusteloosheid leiden. In andere gevallen kan een vitaminetekort leiden tot pijn in spieren en botten (vitamine D tekort). Of tot neurologische klachten zoals tintelingen en geheugenproblemen (vitamine B12 tekort). Ook is er meer bekend over langetermijneffecten van vitaminetekorten.

Een tekort aan vitamine D zorgt er bijvoorbeeld voor dat de botten minder sterk worden. Mensen met een vitamine D tekort hebben een grotere kans op het breken van een bot. Ook zijn er aanwijzingen dat vitaminetekorten de kans het op krijgen van kanker, hart- en vaatziekten en dementie vergroten, maar meer onderzoek is nodig om dit helder te krijgen.

Helaas komen vitaminetekorten vaker voor dan gedacht. Vitamine B6 tekorten komen voor bij ongeveer 20% van de ouderen in Nederland. Foliumzuurtekorten komen voor bij ongeveer 10 tot 25% van de Nederlandse bevolking, en ongeveer 5-10% van de bevolking heeft een vitamine B12 tekort.

Ook vitamine D tekorten komen vaak voor in Nederland. Omdat vitamine D in de huid wordt aangemaakt door UV licht, hebben personen met een donkere huidskleur een hoger risico op het krijgen van een vitamine D tekort. Afhankelijk van onder andere huidskleur en leefstijl komen vitamine D tekorten voor in 3% tot ruim 70% binnen bepaalde groepen van de Nederlandse bevolking.

Om vitaminetekorten te voorkomen, is het belangrijk om gezond en afwisselend te eten. Gezonde voeding is een bron van vitamines. Verse groenten, fruit en dierlijke producten (melk, eieren en vlees) bevatten grote hoeveelheden vitamines, en daarom is het aan te bevelen dat u hier genoeg van eet. Veganisten moeten extra alert zijn op voldoende vitamine B12 inname. Als uw voeding niet optimaal is, kunt u een vitaminetekort krijgen.

Vitaminesupplementen bevatten vaak grote hoeveelheden vitaminen. Als uw vitaminewaarden goed zijn, zijn zulke grote hoeveelheden niet nodig. Bij een gezond dieet krijgt u in principe al voldoende vitamines binnen. Daarom hebben vitaminesupplementen weinig toegevoegde waarde als uw bloedwaarden al in orde zijn. U zou zelfs teveel vitaminen kunnen binnenkrijgen als u dan toch supplementen zou gebruiken.

Als u een vitaminetekort heeft, kan het nodig zijn om gedurende een korte tijd extra vitamines binnen te krijgen. Vitaminesupplementen kunnen dan nuttig zijn. Kortom: slik alleen vitaminesupplementen als u dat nodig heeft.

NutriProfiel helpt u om erachter te komen welke vitaminetekorten u heeft, zodat u niet blindelings vitaminesupplementen slikt die u niet nodig heeft.

Een NutriProfiel advies voor consumenten kost €89,- (incl. BTW). Dit bedrag is inclusief kosten voor de laboratoriumanalyses, vragenlijst en het opstellen van het advies. NutriProfiel Voedingsadvies is niet-verzekerde zorg, de kosten worden niet vergoed uit de basisverzekering ziektekosten.

Bent u patiënt bij het Ziekenhuis Gelderse Vallei, of uw bloed wordt bij ons onderzocht op verzoek van uw huisarts dan kost het NutriProfiel voedingsadvies u niets extra.

Op het moment dat u een NutriProfiel voedingsadvies aanvraagt gaat u een overeenkomst aan, waarbij NutriProfiel u tegen betaling een persoonlijk voedingsadvies levert. U heeft recht op een bedenktijd van 14 dagen om de overeenkomst te ontbinden. De bedenktijd gaat in op het moment dat u een NutriProfiel voedingsadvies aanvraagt.

Indien u binnen 14 dagen na bestelling afziet van uw NutriProfiel voedingsadvies, dan kan u de aankoop ontbinden. Hiervoor stuurt u per post de aan u opgestuurde uitnodiging voor een bloedonderzoek plus een ingevuld ‘Formulier voor ontbinding aankoop’ terug naar: Stichting Ziekenhuis Gelderse Vallei, Postbus 9025, 6710 HN Ede. De kosten voor het verzenden van deze documenten zijn voor uw rekening. U krijgt het volledige bedrag binnen 14 dagen teruggestort op uw rekening nadat wij de documenten van u hebben ontvangen.

Download het formulier voor ontbinding aankoop

Op het moment dat u bloed laat prikken wordt de dienst gestart. Op het moment dat de dienst is gestart wordt er voor u een persoonlijk voedingsadvies gemaakt. Uw bedenktijd vervalt op het moment dat uw bloed wordt geprikt.

Wanneer u al een uitnodiging thuis hebt ontvangen om bloed te prikken, maar de bestelling wilt annuleren, dient u de uitnodiging per post terug te sturen naar het ziekenhuis:

Ziekenhuis Gelderse Vallei
t.a.v. KCHL
Willy Brandtlaan 10
6716 RP Ede

Lees meer over de metingen die we doen bij NutriProfiel.